Djur och fyrverkeri

Hjälp för djurägare

Vägvisare för ett lugnare nyår

Fyrverkerier har sedan många år tillbaka varit en självklar ingrediens i vårt nyårsfirande. Det gör övergången från det gamla året till det nya till något alldeles extra festligt och gläder och fascinerar såväl gammal som ung. Tyvärr finns det de som inte kan känna någon glädje över denna sed. Vi tänker då på våra sällskapsdjur och deras ägare, som naturligtvis våndas med sina skyddslingar, när dessa i många fall blir helt förskräckta över de såväl totalt omotiverade som onaturliga och starka smällarna och ljuskaskaderna.

Här följer några rekommendationer som kan hjälpa.

Lämna inte hunden ensam.

Res bort med din hund om du kan, gärna ut till landet där det oftast smäller betydligt mindre.

Om du inte kan resa bort, åk ut i naturen på dagen och gå en jättelång promenad med hunden. Eller hitta på något annat riktigt roligt för hunden under ett par timmar minst, så att hunden blir trött till kvällen.

Gå ut för en snabb kissrunda redan tidigt på kvällen, innan det har börjat smälla. Annars tvingas man vänta med det tills smällandet är över, sent på natten. En rädd hund gör inte ifrån sig.

Dra för gardinerna så att du hindrar ljus och ljud från att komma in. Sätt på musik, eller radio/tv, och låt stå på som avledande bakgrundsljud (men var uppmärksam på om hunden stressas av ljudet istället, det kan variera för olika hundar). Testa dig fram och se vad som fungerar.

Se till så att det finns en mörk plats eller ett rum utan fönster dit hunden kan dra sig tillbaka. Men stäng inte in hunden.

Ömka eller bestraffa inte! Man kan aldrig straffa bort rädslan, det kommer bara att förvärra. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller ett tuggben istället. Om hunden gömmer sig, låt den vara.

Är problemen allvarliga, uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering. Det finns flertalet både receptfria och receptbelagda preparat som kan lindra.

Källa: Veterinär Andrea Lundblad och hundpsykolog Charlotte Swanstein

Medicinera aldrig ditt sällskapsdjur utan att rådfråga veterinär!

Observera att olika djurslag kan reagera mycket olika på ett och samma läkemedel och den lämpliga doseringen kan variera högst väsentligt. Vissa läkemedel för humant bruk kan vara direkt livsfarliga för våra sällskapsdjur!

Träna tillvänjning

Forskning visar att man på en relativt kort tidsperiod kan vänja sitt husdjur vid detta oväntade ”stök” som nyår kan betyda för sitt husdjur. Denna information har vi tagit på allvar och erbjuder hjälp för oroliga djurägare.

Vi ger dig som djurägare därför möjlighet att ladda ner soundtracket till vår fyrverkeri-DVD helt gratis. Detta kan användas för att vänja både husdjur för obekanta ljud. Tänk på att inte påskynda förloppet i träningen bara, utan ta det lugnt. Andra bra tips på att gå tillväga finner du nedan.

Ett annat alternativ är att gå in på vår Youtubekanal och spela upp våra produktvideos där.

Ladda ner Svea Fireworks soundtrack här

Klicka på knappen nedan för att ladda ner filen till din dator.

Träningen, steg för steg

Börja med låg ljudnivå och låt ljudspåret stå på i bakgrunden medan du gör dina vardagliga sysslor. Låt inte hunden vara ensam i huset medan ljudet är igång eftersom trygghetskänslan är jätteviktigt.

Allteftersom du märker att hunden reagerar mindre och mindre på ljudet från ljudspåret så kan du öka volymen gradvis. Akta dig bara för att överdriva i början.

Efter en stund vänjer sig hunden och uppför sig som vanligt. Hur lång tid detta tar är olika från fall till fall och hur stressad djuret känner sig.

När du känner att hunden kommit till en bekväm nivå kan du ta en längre paus. Därefter börjar du på nytt, någon nivå lägre än där du slutade. Vid minsta antydning till stress måste du avbryta träningen och börja om på nytt.

När ni tränat ett tag kan det vara en idé att prova med att du går utanför hundens synfält och sen försvinner från rummet i kortare perioder. Låt sedan dessa perioderna bli längre och längre, samtidigt som du övervakar hur hunden reagerar.

Ta paus ett par dagar för att sen återuppta träningen.

Efter ett tag kommer förhoppningsvis hunden vant sig vid smällarna och kommer också kunna ha ett trevligt nyår!

På nyårsafton

Låt inte hunden vara ensam på nyår.

Ta gärna en långpromenad med hunden på dagen och lek. Det är mycket bättre att hunden varit i aktivitet och är trött än att den är helt utvilad.

Ge själv signaler på att du inte är bekymrad över fyrverkerierna. Din egen ro har stor inverkan på hunden.

Medicinering bör ses som en sista utväg, eftersom detta medför att hunden får en känsla av att ”något är fel” och på grund utav det får en negativ reaktion.

Och till dig som skall ansvara för ett fyrverkeri vill vi säga..

VAR RÄDD OM DIG SJÄLV OCH VISA ANDRA STÖRSTA HÄNSYN OCH OMTANKE, SÅ FÅR VI ALLA ETT GOTT NYTT ÅR!