FAQ/Vanliga frågor

Frågor och svar om fyrverkerier

Är det något du undrar över när det kommer till fyrverkerier, Svea Fireworks återförsäljare eller den här webbplatsen?

På denna sidan listar vi de mest förekommande frågorna vi får.

Lagar och regler

Nej, absolut inte. Smällare* förbjöds 2001 och för raketer med pinne behövs sedan 2019 en särskild utbildning. Utöver det är det inget som har förändrats på lång tid.

Alla fyrverkerier som finns ute i Sveas butiker och denna hemsida är tillåtna för dig som konsument.

* smällare = fyrverkeripjäs med enbart ljud och utan effekt.

Om du menar skott utan effekt som oftast kallas smällare så är dessa förbjudna sedan 2001 och saluförs därför inte av Svea längre.

Extra info

I folkmun går fyrverkerier under olika namn som smällare, raketer, bomber mm.

Även i media förekommer fyrverkerier under diverse olika namn så när dagstidningarna skriver att smällare är förbjudna så stämmer inte detta riktigt. Smällare* förbjöds 2001 och raketer med pinne belades med utbildningskrav för hantering 2019.

Allt som finns i Sveabutikerna är lagligt och godkända för konsumentbruk.

* smällare = fyrverkeripjäs med enbart ljud och utan effekt.

Det som traditionellt kallas för smällare, skott utan någon visuell effekt, förbjöds i Sverige 2001 efter regeringsbeslut, och vi på Svea är noga med att följa alla lagar och regler kring fyrverkerier.

Det närmaste man kommer traditionella smällare idag är Airbombs, vilket är en markbaserad artikel som skjuter upp en kula i luften med knall och effekt.

Om du menar raketer med pinne så är dessa inte längre tillgängliga i butikerna. Man måste numera ha en särskild utbildning för att få skjuta just pinnraketer.

Efter denna lagändring 2019 tog vi på Svea fram en ny typ av bombtårta där den gemensamma nämnaren med pinnraketer är de stora, vackra och höga effekterna. Vi kallar dessa produkter raketbatterier.

Nej inte om man skjuter fyrverkerier på nyår, påsk eller valborgsmässoafton. Däremot kan er kommun reglera under vilka tider på dygnet du får skjuta och inom vissa områden får man inte alls skjuta, t. ex. runt sjukhus, djursjukhus och äldreboenden. Kolla på din kommuns hemsida för att se vad som gäller i just din kommun.

Övriga tider på året måste man söka ett polistillstånd för att få skjuta i tätbebyggt område.

Ca 700 kr. Blanketter finns på polisens hemsida. Man måste betala innan de handlägger ärendet.

Alla fyrverkerier som är CE godkända och som finns i butikerna får du som är över 18 år köpa utan tillstånd under nyår, påsk och valborgsperioden. Alla Svea Fireworks fyrverkerier är CE godkända.

För att inhandla fyrverkerier måste du ha fyllt 18 år. De artiklar som går utanför denna lag är t.ex. tomtebloss, party poppers, tändare och liknande produkter.

Notera att det alltså är 18-årsgräns även på ”småplocket” såsom minibi, knasterskott etc.

Ja men i tätbebyggt område måste man ansöka om tillstånd för att skjuta fyrverkerier, undantaget är nyårsafton, påskafton samt valborgsmässoafton. Tillståndet söker man hos polisen och blanketter finns på polisen.se (ansökan om offentlig tillställning). Tillståndet kostar ca 700 kr.

Bor man på landet är det sunt förnuft som gäller t. ex. att informera närmsta grannar om vilken dag och tid du tänker skjuta.
OBS: Man får under inga omständigheter skjuta fyrverkeri om det råder eldningsförbud utan att först rådfrågat räddningstjänsten.

Här finner du de butiker som säljer Svea Fireworks året runt och kan hjälpa dig med beställningen.

Sortimentet, priser m.m.

De allra flesta butiker öppnar sin fyrverkeriförsäljning den 27/12 men det finns de som sätter igång tidigare också. De återförsäljare som erbjuder förbeställning av fyrverkerier online brukar öppna deras onlinebutiker kring 1/12.

För att se när din favoritbutik öppnar kan du gå in på ’Våra butiker’ här på webbplatsen och välja länet du bor i. Vid varje butik står det när de öppnar årets försäljning.

Årets Sveablad skickas oftast ut kring den 27 december varje år.

Ja, vi har en mängd av våra större fullsortimentsbutiker spridda över landet som har funktionen för förbeställning av fyrverkerier. Oftast öppnar de upp beställningsfunktionen kring 1 december.

Förbeställning är dessutom något vi rekommenderar för att det gör köpet av fyrverkerier väldigt smidigt och enkelt. Du beställer hemifrån och hämtar upp din beställning färdigpackad och klar utan att behöva stå i köer eller rent utav ens lämna bilen (olika butiker erbjuder olika alternativ). Du finner butikerna som erbjuder beställning av fyrverkerier online här.

Nej, det är emot lagen att skicka fyrverkerier via post i Sverige. Fyrverkerier innehåller krut och måste transporteras med särskilda lastbilar som är avsedda för explosiva ämnen.

Det är däremot riktigt att du kan förbeställa dina fyrverkerier hos en av våra Sveabutiker som har den tjänsten. Du hämtar sedan upp dem färdigförpackade i butiken. Du riskerar inte heller att kampanjerna eller storsäljarna är slut. Handla dina fyrverkerier online genom någon av dessa butiker.

Tyvärr är vi tvungna att ibland höja priserna på vissa produkter som blivit dyrare i inköp och dyrare att frakta hem från Kina, men det är långt ifrån alla produkter som blivit dyrare.

Du får till skillnad från vissa andra märken en säker och häftig upplevelse.

Svea Fireworks arbetar hårt med att förhandla ner priserna hos våra leverantörer. Genom att vi är störst i Skandinavien lyckas vi bra med det. När du handlar hos någon av Sveas återförsäljare kan du vara säker på att du får bästa tänkbara pris för produkten du köper.

Svea är inget lågprismärke, vi står för kvalitet, säkerhet och upplevelse.

Fyrverkerier är hantverk och görs till största del för hand. Alla fyrverkerier tillverkas i Kina. Alla råvarupriser, transporter, löner m.m. har ökat rejält de sista åren och vi är därför tvungna att följa denna prisbild precis som den stora andelen andra företag i Sverige. Bara frakten från Kina är idag fyra gånger så dyr för en container mot vad den var för bara ett par år sedan.
Vi kan däremot garantera att du får en säker produkt som är CE-godkänd, testad och godkänd av testinstitut.

Öppettider, lager & liknande

Om vi antar att du menar en specifik återförsäljare som säljer Svea Fireworks så är det inte alltid vi har den informationen. Vi är grossister och säljer enbart till butiker (återförsäljare) och respektive butik har inget ansvar att meddela oss deras öppettider.

För att få exakta öppettider till just din butik, ring eller maila dem. Kontaktuppgifter finns under respektive butik under fliken ”Butiker” här på hemsidan.

Vi är grossister där alla våra Sveabutiker är separata återförsäljare. Det finns inget gemensamt kassa- eller lagersystem så vi kan tyvärr omöjligt veta vad respektive återförsäljare har kvar på sitt lager. Gå in under ”Butiker” här på hemsidan så finner du kontaktuppgifter till respektive återförsäljare och kan höra med dem direkt.

Ett tips för framtiden är att beställa dina fyrverkerier redan innan försäljningen startar för att få tag på alla storsäljare. Dessutom utan köer.

Vi är grossister och säljer enbart till butiker (återförsäljare) och respektive butik har inget ansvar att meddela oss deras öppettider.

På många orter har vi dessutom många butiker så gå in och hitta återförsäljare/butik som passar dig under fliken ”Butiker”. Där ittar du länk, telefonnummer och/eller mailadress till just din butik.

I början av december brukar vi uppdatera vår hemsida med årets priser, kampanjer och aktuella butiker som säljer.

2023 kommer reklamen ut mellan den 21 dec – 27 dec, datum varierar år från år.

Tänk på att om du har lapp på brevlådan ”Ingen reklam” så får du inte Sveabladet, men du kan alltid hämta och ladda ner bladet på vår hemsida.

De flesta av Svea Fireworks återförsäljare har öppet för försäljning av fyrverkerier mellan den 26-31 december. Under dessa dagar är det väldigt högt tryck i butikerna och även om många får påfyllning av varor de sista dagarna, får inte alla det.

Vill man vara säker på att få sin favorit får man handla sina fyrverkerier de första dagarna av försäljningsperioden eller förbeställa dem på internet.

Sveas huvudkontor har ingen möjlighet att koppla vidare samtal eller kontakt till återförsäljare under december. Vi är grossister och säljer till över 400 butiker (återförsäljare) och det finns inget gemensamt telefonsystem eller liknande.

Gå in under ”Butiker” här på hemsidan så finner du kontaktuppgifter till respektive återförsäljare.

Ja, under december månad är det flertal av våra återföräljare som tillåter förhandsbeställning av fyrverkerier över internet. De finns då att hitta på denna sida: https://www.sveafireworks.se/svea-forbestallningsbutiker/

Under resterade del av året kan du vända dig till de återförsäljare som saluför fyrverkerier året runt genom denna sida.

Vi är grossister och har inga provskjutningar, men några av våra återförsäljare har fortfarande provskjutningar, i så fall brukar det stå i deras annons i vårt reklamblad som kommer ut den 21-27 december.

Under högsäsong i december har vi ett väldigt högt tryck på telefonerna från både butiker, fraktbolag och andra, därför kan det vara svårt att komma fram.

Det går fortare och är bättre att maila oss på sales@sveafireworks.com, då kan vi besvara frågorna i turordning. Många av frågorna, och svaren på dem, finner du också på denna sidan eller på andra delar av vår hemsida. Ett tips är att använda sökfunktionen du hittar länk till i menyn.

Något gick fel, REKLAMATION M.M.

Om du förvarat fyrverkerierna torrt så ska det inte vara några problem. Är däremot produkten skadad eller fuktig ska du inte använda den utan lämna in den till närmaste försäljare av fyrverkerier för destruktion.

Det är upp till Sveabutiken att avgöra. Men man får inga pengar tillbaka. Detta är i huvudsak en säkerhetsaspekt. Produkten kan ju ha blivit skadad under transport eller förvaring.

Du måste gå tillbaka till Sveabutiken du köpte den i och lämna produkten i första hand.
OBS: Ta med kvitto och eventuellt foto eller vad som är kvar av produkten. Vi vill ofta ha tillbaka produkten för att kunna undersöka vad som gått fel.

Om det är en så kallad pop-up butik som inte finns kvar efter nyår, kan du fylla i en reklamationsblankett som finns här på vår hemsida.

Ofta har vi ett väldigt högt arbetstempo under perioden 1-15 januari då alla butiker ska lämna tillbaka sina returer så det kan dröja någon dag innan vi kontaktar er och handlägger er reklamation.

Fyrverkerier är ett hantverk och görs för hand. Det kan bero på att det finns ett brott på stubinen mitt i tårtan och att den då slocknar. Detta fel beror oftast på den mänskliga faktorn i tillverkningsprocessen.

I botten av alla fyrverkerier finns det lera som ska ge tyngd till produkten. Alla produkter testas i Kina av ett oberoende testorgan från EU. Det är en mängd olika funktioner som testas, bland annat stabilitet. Om en produkt inte blir godkänd når den aldrig den svenska marknaden.

Att en tårta välter är därför mycket ovanligt och kan bero på att man inte satt tårtan på ett plant underlag.

Att detta händer är mycket ovanligt men naturligtvis riktigt obehagligt när det väl sker.

Se därför till att alltid hålla de säkerhetsavstånd som står på bruksanvisningen.

Oftast beror detta på en yttre skada på produkten. Om ett rör inuti tårtan har blivit skadat så kan inte kulan med effekten stiga uppåt obehindrat i röret utan i stället exploderar kulan inuti röret. Dessa fel är ytterst svåra att förebygga. Om man ser att produkten är skadad eller om man själv råkat tappa den, lämna tillbaka produkten till butiken.

Försök inte att skjuta upp fyrverkeriet, lämna tillbaka till butiken.

Detta beror på väder och vind. Om det finns någon gnista kvar i resterna av fyrverkerilådan så kan vinden göra att den blossar upp. Kontrollera därför alltid resterna så det inte glöder. Då får man släcka med vatten.

En tårta kan inte skjuta i sidled. Det som däremot händer är att om produkten står på ojämnt underlag, kan den av kraften vicka till och då upplever man det som att den sköt ifrån sidan. När tårtan skjutit färdigt vippar den till och ställer sig upp igen. Detta kan man se genom att det inte finns något hål i sidan på tårtan.

Frågor om webbplatsen

Effekterna är inlagda på alla bombtårtorraketbatteriertystare batterier och multibatterier. Även andra produkter såsom vissa airbombs har filmer. Du ser tydligt filmen inlänkad en bit ner på respektive produktsida.

Har du en fråga som inte blir besvarad här?

Gör då så att du skickar ett mail till sales@sveafireworks.com så ser vi till att du får svar på den.