FAQ/Vanliga frågor

Frågor och svar om fyrverkerier

Är det något du undrar över när det kommer till fyrverkerier eller den här webbplatsen? På denna sidan listar vi de mest förekommande frågorna.

Kan jag fortfarande köpa smällare?

Om du menar skott utan effekt som oftast kallas smällare så är dessa förbjudna sedan 2001.

I folkmun går fyrverkerier under olika namn som smällare, raketer, bomber mm.

Även i media förekommer fyrverkerier under diverse olika namn så när tidningen skriver att smällare är förbjudna så stämmer inte detta. Smällare* förbjöds 2001 och raketer med pinne belades med utbildningskrav för hantering 2019. Allt som finns i butikerna är lagligt och godkända för konsumentbruk.

* smällare= fyrverkeripjäs med enbart ljud och utan effekt.

Kan jag fortfarande köpa raketer?

Om du menar raketer med pinne så är dessa inte längre tillgängliga i butikerna. Man måste numera ha en särskild utbildning för att få skjuta raketer.

I folkmun går fyrverkerier under olika namn som smällare, raketer, bomber m.m.

Även i media förekommer fyrverkerier under diverse olika namn så när tidningen skriver att raketer är förbjudna så menar dom raketer på pinne och inte fyrverkeritårtor, fontäner m.m.
Allt som finns i butikerna är lagliga och godkända för konsumentbruk.

Är fyrverkerier förbjudna?

Nej, inga fyrverkerier som finns ute i Sveas butiker är förbjudna.

Hur kan jag se effekterna på webbplatsen?

Effekterna är inlagda på alla bombtårtor, raketbatterier, tystare batterier, multibatterier och vinkelbatterier. Även andra produkter såsom vissa airbombs har filmer. Du ser tydligt filmen inlänkad en bit ner på respektive produktsida.

Varför har SVEA slutat sälja smällare?

Det har inte varit tillåtet att sälja s.k. smällare i Sverige sedan 2001. Regeringen tog det beslutet efter en lång debatt. Det närmaste man kommer smällare idag är Airbombs, vilket är en markbaserad artikel som skjuter upp en kula i luften med knall och effekt.

Varför sänker ni inte priset ännu mer?

Svea Fireworks arbetar hårt med att förhandla ner priserna hos våra leverantörer. Genom att vi nu är störst i Norden lyckas vi bra med det. När ni handlar hos någon av Svea’s återförsäljare kan ni vara säkra på att ni får bästa tänkbara pris för produkten!

Kan man köpa fyrverkerier året runt?

Visst kan man det! Vi har en hel del återförsäljare som säljer våra fyrverkerier året runt. Om det inte är säsong för nyår eller påsk/valborg kan du hitta våra året-runtbutiker via menyn. Annars kan du kontakta Svea för närmaste butik.

Behöver jag ha fyllt 18 år för alla artiklar?

För att inhandla fyrverkerier måste du ha fyllt 18 år. De artiklar som går utanför denna lag, är t.ex. tomtebloss, party poppers, tändare och liknande produkter.

Notera att det alltså är 18-årsgräns även på ”småplocket” såsom minibi, knasterskott etc.

När kommer Sveabladet för nyår i brevlådan ?

Årets Sveablad skickas oftast ut kring den 27 december varje år.

När öppnar butikerna för nyår?

De allra flesta butiker öppnar sin fyrverkeriförsäljning den 27/12 men det finns de som sätter igång tidigare också.

För att se när din favoritbutik öppnar kan du gå in på ’Våra butiker’ här på webbplatsen och välja länet du bor i. Vid varje butik står det när de öppnar årets försäljning.

Kan man förbeställa Sveas fyrverkerier på internet?

Ja, vi har en mängd av våra större fullsortimentsbutiker spridda över landet som har funktionen för förbeställning av fyrverkerier. Oftast öppnar de upp beställningsfunktionen kring 1 december.

Förbeställning är dessutom något vi rekommenderar för att undvika smittspridning av Covid, men också för att det gör köpet av fyrverkerier väldigt smidigt och enkelt. Ni beställer hemifrån och hämtar upp er beställning färdigpackad och klar utan att behöva stå i köer eller rent utav ens lämna bilen (olika butiker erbjuder olika alternativ). Du finner butikerna som erbjuder beställning av fyrverkerier online här.

Kan jag beställa via era butiker på och få det hemskickat?

Nej, det är emot lagen att skicka fyrverkerier via post i Sverige. Fyrverkerier innehåller krut och måste transporteras med särskilda lastbilar som är avsedda för explosiva ämnen.

Du väljer den butik som du vill handla i, förbeställer dina fyrverkerier och hämtar sedan upp dem färdigförpackade i butiken.

Har du en fråga som inte blir besvarad här?

Gör då så att du skickar ett mail med den till sales@sveafireworks.com så ser vi till att du får svar på den.